.
.
.
.
.

środa, 22 lutego 2012

POST O POŚCIE ;)

Środa Popielcowa rozpoczyna okres czterdziestodniowego przygotowania do największej chrześcijańskiej uroczystości - Świąt Paschalnych. Wielki Post, bo tak nazywa się ten okres, trwa do początku liturgii Mszy Wieczerzy Pańskiej sprawowanej w Wielki Czwartek.
 W Środę Popielcową - zgodnie z kanonami 1251-1252 Kodeksu Prawa Kanonicznego - obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post ścisły (trzy posiłki w ciągu dnia, w tym tylko jeden - do syta). Prawem o wstrzemięźliwości są związani wszyscy powyżej 14. roku życia, a prawem o poście - osoby pełnoletnie do rozpoczęcia 60. roku życia. 

A więc... nawiązując do powyższego, zrobiłam na dziś:

SER ŻÓŁTY Z CZOSNKIEM I MAJONEZEM 
 Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez i wszystko mieszamy ze sobą.
Gotowe :)


PASTA JAJECZNA ZE SZCZYPIORKIEM
Jaja ( ja robiłam z 6 szt ) gotujemy na twardo, studzimy i obieramy; kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojony cały szczypior z cebulki dymki, pieprz, sól i majonez. Mieszamy wszystko i...
Gotowe ;) 


PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI
Dużą wędzoną makrelę - po obraniu ze skóry i usunięciu ości - mieszamy z drobniutko posiekaną cebulą, dodajemy oliwę z oliwek i duuuuuużo pieprzu!
Gotowe ;)

A po tym wszystkim... dużo aromatycznej, gorącej herbatki
- takiej, jak każdy z nas lubi najbardziej :) 

Miłego poszczenia,

amaggie

14 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi chętkę na takie jedzonko a dziś jest przecież ścisły post, kusicielko...

    OdpowiedzUsuń
  2. oj ja uwielbima ptaka paste z makreli

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj cały dzień w pracy, głodna, przed chwila wróciłam, zjadłam kromkę chleba z serem ( no bo post). A tu takie pyszności. Mmmmmm... Jutro sobie zrobie ta pastę jajeczną
    Buziaki
    M.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to pierwsze, najchętniej na krakersie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta pasta z makreli pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  6. do tej pasty z sera i czosnku polecam tarte ogóraski kiszone pysznościowe to jest do mięs i w wersji postnej na kanapkę czy też do jajek

    OdpowiedzUsuń
  7. swietne przepisy, pieknie zilustrowane! Narobilas smaka:-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś cały post miałam bezmięsny...jej sama jestem pod wrażeniem siebie...
    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnam... Aż człowiek się głodny robi od samego patrzenia :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. TO MOJE DWIE ULUBIONE PASTY....NIE OBCHODZE POSTÓW...ALE I TAK CZĘSTO GOSZCZĄ U MNIE NA STOLE...ZWŁASZCZA Z MAKRELI:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pasty, te które zaproponowałaś robię często, moja ulubiona to makrela, ser żółty i szczypior plus majonez czyli lekka kombinacja z dwóch Twoich :)Ślicznie wszystko zilustrowałaś, pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione przez Ciebie słowo...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...