.
.
.
.
.

środa, 22 lutego 2012

POST O POŚCIE ;)

Środa Popielcowa rozpoczyna okres czterdziestodniowego przygotowania do największej chrześcijańskiej uroczystości - Świąt Paschalnych. Wielki Post, bo tak nazywa się ten okres, trwa do początku liturgii Mszy Wieczerzy Pańskiej sprawowanej w Wielki Czwartek.
 W Środę Popielcową - zgodnie z kanonami 1251-1252 Kodeksu Prawa Kanonicznego - obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post ścisły (trzy posiłki w ciągu dnia, w tym tylko jeden - do syta). Prawem o wstrzemięźliwości są związani wszyscy powyżej 14. roku życia, a prawem o poście - osoby pełnoletnie do rozpoczęcia 60. roku życia. 

A więc... nawiązując do powyższego, zrobiłam na dziś:

SER ŻÓŁTY Z CZOSNKIEM I MAJONEZEM 
 Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez i wszystko mieszamy ze sobą.
Gotowe :)


PASTA JAJECZNA ZE SZCZYPIORKIEM
Jaja ( ja robiłam z 6 szt ) gotujemy na twardo, studzimy i obieramy; kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojony cały szczypior z cebulki dymki, pieprz, sól i majonez. Mieszamy wszystko i...
Gotowe ;) 


PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI
Dużą wędzoną makrelę - po obraniu ze skóry i usunięciu ości - mieszamy z drobniutko posiekaną cebulą, dodajemy oliwę z oliwek i duuuuuużo pieprzu!
Gotowe ;)

A po tym wszystkim... dużo aromatycznej, gorącej herbatki
- takiej, jak każdy z nas lubi najbardziej :) 

Miłego poszczenia,

amaggie

16 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi chętkę na takie jedzonko a dziś jest przecież ścisły post, kusicielko...

    OdpowiedzUsuń
  2. oj ja uwielbima ptaka paste z makreli

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj cały dzień w pracy, głodna, przed chwila wróciłam, zjadłam kromkę chleba z serem ( no bo post). A tu takie pyszności. Mmmmmm... Jutro sobie zrobie ta pastę jajeczną
    Buziaki
    M.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to pierwsze, najchętniej na krakersie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta pasta z makreli pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  6. do tej pasty z sera i czosnku polecam tarte ogóraski kiszone pysznościowe to jest do mięs i w wersji postnej na kanapkę czy też do jajek

    OdpowiedzUsuń
  7. swietne przepisy, pieknie zilustrowane! Narobilas smaka:-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś cały post miałam bezmięsny...jej sama jestem pod wrażeniem siebie...
    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnam... Aż człowiek się głodny robi od samego patrzenia :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. TO MOJE DWIE ULUBIONE PASTY....NIE OBCHODZE POSTÓW...ALE I TAK CZĘSTO GOSZCZĄ U MNIE NA STOLE...ZWŁASZCZA Z MAKRELI:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pasty, te które zaproponowałaś robię często, moja ulubiona to makrela, ser żółty i szczypior plus majonez czyli lekka kombinacja z dwóch Twoich :)Ślicznie wszystko zilustrowałaś, pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. replica evening bags hermes replica r8o07y8f94 replica bags on amazon visit here u8d05a4g63 louis vuitton replica handbags replica bags in china joy replica bags review go to my blog n8n82b9h60 replica bags wholesale in divisoria

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione przez Ciebie słowo...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...